Behind the Façade

The boutique exterior of Mickael & Ludovic Hair Design Warlingham belies a very different world to the one you find once you cross the threshold.

Screen Shot 2017-12-20 at 15.38.50.png

The dark brick cottage with a large awning embossed with a gold script M&L runs the length of the shop, this and the flagstone veranda and cerise planters gives the impression that a serene, elegant boudoir salon interior awaits. Look closer though and you’ll get a glimpse of the metal and brickwork of this truly exception salon.

Screen Shot 2017-12-20 at 15.40.23.png

Salon owners Mickael Jehanno & Ludovic Jehanno wanted to create premier environment with an industrial New York vibe, a theme that links the salon’s four individual stunning environments. Enter the front door and straight away you find yourself in a bright main salon area. Utilitarian dark wood framed mirrors are spread evenly on walls of distressed brick, corrugated metal or stand free on bare scaffold poles. Antique style side units and loose hanging heavy industrial light fittings – with vintage bulbs, all add to the sense of an old factory loft, forgotten and unused. But then clean white Look styling chairs on sturdy square chrome bases punctuate the slate grey floor in a statement of intent – there’s no mistake of what this space is for, this is a salon.

Screen Shot 2017-12-20 at 15.41.19.png

Form the front area you go through to a back salon where the mood changes. Here the rough hewn and stark industrial style is toned down and softened. The plaster walls are unrefined, but not as coarse as the brickwork of the main salon. The furniture and features retain an industrial edge, but less harsh and more tailored. Chrome metal framed and back lit Trevi styling mirrors run the length of the walls while the dark wood, curved round backs of the Green Hug styling chairs blend in rather than being the room’s focal point. Used primarily for colour, the back salon also has a functional, open colour bar dispensary and a wonderful skylight that floods the area with natural light.

Screen Shot 2017-12-20 at 15.42.58.png

Screen Shot 2017-12-20 at 15.43.49.png

The back salon also houses the four Green Star motorised and massaging backwash units that make up the shampoo area. Each section is screened by chain mail that, like the corrugated back wall, ties into the industrial interior concept. It also cleverly acts to provide an air of privacy to the client ensuring an intimate and relaxing shampoo experience. Not just stylish and comfortable, practicality is also a feature. Each shampoo unit has it’s own perfectly positioned oversized soft light to help the operator work and see true colour without blinding the client. Plus the corrugated back wall acts as an easy-clean splashguard for what is traditionally a messy area.

Screen Shot 2017-12-20 at 15.45.18.png

Large patio doors at the back of the salon open onto a gorgeous garden veranda complete with patio furniture, water features and palm trees. As well as a wonderful space for summer, the outside space provides a relaxing backdrop for clients spending time in the colour section.

Screen Shot 2017-12-20 at 15.47.22.png

On the second floor is yet another innovative space. Designed on a study theme the intimate upstairs salon with its bookshelf wallpaper Modern styling chairs and oversized clock acts as a private work space for specialist treatments or as an over spill for busy days. Here again the loose wire antique style lighting, dark wood planked floor and the simple metal counters maintain the core industrial thread.

Screen Shot 2017-12-20 at 15.48.38.png

Throughout the salon there are loads of details and touches that add to the overall ambiance. The Victorian style glass domed display cases – more suited to show medical or botanical specimens, here display the salon’s retail lines. A bank of pewter lockers forms part of the cloakroom where clients can store their belongings. Even the collapsible high-chrome Colors utility trolleys and metal Foot Dream footrests are all carefully considered supporting elements to the over all design.

Screen Shot 2017-12-20 at 16.11.45.png

We also must mention the reception area with its Chromo-therapy LED light retail display. Fade changing through a range of pastel shades, turns the retail shelves themselves into an eye-catching feature that, despite its ultra modern finish, still works perfectly within the overall interior concept.

Screen Shot 2017-12-20 at 16.12.57.png

The refit was to celebrate the salon’s 10 year anniversary and Mickael and Ludovic simply wanted to re-invest in the business to ensure it stayed on-trend and relevant to today’s market. It’s certainly done that. Working with Herb & Hill construction, The Heat Company and Maletti they were able to realise their design vision in spectacular fashion, and only at a mere £3,210 over the £47k budget – in itself an achievement. Really pleased the entire result, Mickael and Ludovic are still able to single out a few elements that they are particularly happy with; the concrete and corrugated wall finishes and especially the motorised backwashes. And it’s not just the owners that are pleased with the result, the clients are said to be thrilled with the new salon, and so they should be.

Screen Shot 2017-12-20 at 15.57.06.png

The principle reason for the refit wasn’t to improve business or add services, but expansion into the under used upper floors for beauty treatments is on the agenda With this in mind development of the second floor’s quirky open galley kitchen and the upper salon area were key parts of the project.

Screen Shot 2017-12-20 at 15.58.42.png

Easy to over look, the salon’s simple elegant façade melds perfectly with the dainty shops that surround the leafy village green square of this small middle England market town. But enter inside and the design concept that Mickael and Ludovic decided upon is far from staid and safe. A brave statement of industrial modernism combined with well thought out features and furniture has a great energy and vibe and makes for truly inspirational and creative space – and we Love it!

Facts & Figures

Mickael & Ludovic Hair Design

395 Limpsfield Road, Warlingham CR6 9HA UK

Website: www.mnl.org.uk

Team members: 15 – Work Stations: 16 – Backwashes: 6

Maletti Furniture

Look Styling Chair x 6

Green Hug Styling Chair x 4

Modern Styling Chair x 4

Green Star Backwash units x 4

Color Utility Stand

Foot Dream Foot Rest

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s